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Inspector’s Report  

ABP-300772-18 

 

Question 

 

Whether the minor increase in parapet 

height of two-storey dwelling, 

as constructed, over that permitted 

under Dublin City Council Ref.No. 

2690/16, An Bord Pleanála Ref.No. 

29S.246883, is or is not development 

or is or is not exempted development  

Location 16, Cullenswood Park, Ranelagh, D6 

Declaration  

Planning Authority Dublin City Council 

Planning Authority Reg. Ref. 0446/17 

Applicant for Declaration John McCarthy 

Planning Authority Decision Is not Exempted Development  

Referral  

Referred by John McCarthy  

Owner/ Occupier John McCarthy  

Observer(s) None  

 

Date of Site Inspection 

 

21/06/2018 

Inspector Gillian Kane 
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1.0 Site Location and Description 

1.1.1. The subject site refers to a two-storey detached dwelling, recently constructed on an 

in-fill site on the eastern side of Cullenswood Park. A larger development has 

recently been constructed to the west and south of the subject site (Ref. 

PL29S.244985 refers). 

2.0 The Question 

2.1. Whether the minor increase in parapet height of a two storey dwelling, as 

constructed over that permitted under Planning Authority Reg. Ref. 2960/16 is or is 

not development and is or is not exempted development.  

2.2. For the sake of clarity, I recommend this question be re-worded as follows:  

“Whether the minor increase in parapet height of a two storey dwelling, as 

constructed over that permitted under An Bord Pleanála Reg. Ref. PL29S.246883 is 

or is not development and is or is not exempted development.”  

3.0 Planning Authority Declaration 

3.1. Declaration 

3.1.1. On the 13th December 2017 Dublin City Council issued a declaration stating that “the 

proposed development IS NOT EXEMPT from the requirement to obtain planning 

permission under section 32 of the Planning and Development Act 2000-2013”.  

3.1.2. The reason and considerations state: “The increase in parapet height is considered 

not to be exempted development when assessed in accordance with Condition 1 of 

planning permission 2690/16 ABP"  

3.2. Planning Authority Reports 

3.2.1. Planning Report: the change in height is stated as 0.298mm above the approved 

level. This is not in accordance with condition no. 1 and is not exempted 

development.  

4.0 Planning History 

4.1.1. PL29S.246883: Planning permission was granted for the demolition of a single 

storey garage and the construction of a two storey one-bedroomed detached 
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dwelling at 16 Cullenswood Park, Ranelagh, Dublin, subject to 9 no. conditions. 

Condition no. 1 of the Boards order stated:  

 
1 The development shall be carried out and completed in accordance with the 

plans and particulars lodged with the application, except as may otherwise be 

required in order to comply with the following conditions. Where such conditions 

require details to be agreed with the planning authority, the developer shall 

agree such details in writing with the planning authority prior to commencement 

of development and the development shall be carried out and completed in 

accordance with the agreed particulars.  

Reason: In the interest of clarity. 

5.0 The Referral 

5.1. Referrer’s Case 

5.1.1. An agent for the owner / developer of the subject dwelling has submitted a request 

for a review of the City Council’s decision of the 13th of December 2017. The request 

is accompanied by the following: 

• Daylight Availability to adjoining Properties Report 

• Sunlight Availability to adjoining Properties report 

• Letters of confirmation from owners of nearest dwellings  

5.1.2. Background to Referral: Permission was granted by An Bord Pleanála under 

PL29S.246883 to construct a two-storey one-bedroomed dwelling.  In the course of 

construction the parapet height was constructed higher than the permitted height.  In 

response to a Warning Letter, the owner indicated that the parapet height increase is 

0.298m and submitted that it was not a material increase.  A DCC Enforcement 

Notice considered the height increase to be 600m and to be in breach of condition 

no. 1.  A section 5 referral was lodged on the grounds that the increase in height is 

de minimus.  The Planning Authority declared that the “proposed development is not 

exempted development”.  
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5.1.3. The grounds of the referral request can be summarised as follows:  

• The Planning Authority declaration is invalid as no development is “proposed” 

and the declaration does not present “the main reasons and considerations on 

which it is based”.  

• The Planning Officers report on the section 5 declaration accepted that the 

change in height is 0.298m. The Planning Officer considered this to be a breach 

of condition no. 1. It is submitted that there is a limited tolerance within 

development management and that in this instance the tolerance of a departure 

from the approved plans is not material.  

• Precedent cases exist where the Board has considered departures from 

approved plans as de minimus.  

• The planning officers report states that “additional concerns” would arise as a 

result in the alteration of the height but no further information as to the nature of 

the concerns is given in the report.  

• Only two impacts would raise from the deviation in heights: visual and 

overshadowing. The visual impact is imperceptible. The daylight impact analysis 

and shadow analysis shows that no material impact would arise. There is no 

basis for the planning officer’s contention that additional concerns would arise.  

• The increase in height arose due to  

• a need to raise the floor level slightly over pavement level to minimise the 

impact of storm water ingress,  

• an increase in the average height of the upstand to the flat roof of the building 

to minimise the risk of storm water drainage overflowing into the adjoining 

gardens 

• increased ceiling joists depths to allow for insulation. There is no increase in 

ceiling heights – permitted and as constructed are the same.  

• It is submitted that these changes could be considered to be in compliance with 

condition no. 3 of the Boards decision: “Water supply and drainage 

arrangements, including the disposal and attenuation of surface water, shall 
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comply with the Planning Authority requirements for such works and surfaces” 

There is no requirement that alterations to the building required under condition 

no. 3 shall be the subject of approval by the Planning Authority. 

• The Board is requested to declare the alteration in height to be de minimus and 

not requiring an assessment by way of a planning application.  

5.2. Planning Authority Response 

5.2.1. None on file.  

6.0 Statutory Provisions 

6.1. Planning and Development Act, 2000 

6.1.1. The following statutory provisions are relevant in this instance. 

6.1.2. Section 2(1): In this Act, except where the context otherwise requires  

"works" includes any act or operation of construction, excavation, demolition, 

extension, alteration, repair or renewal ...; 

“structure” means any building, structure, excavation or other thing constructed 

or made on, in or under any land, or any part of a structure so defined and  

(a) Where this context so admits, includes the land on, in or under which the 

structure is situated”. 

6.1.3. Section 3(1):  in this Act, "development" means, except where the context otherwise 

requires, the carrying out of any works on, in, or under land or the making of any 

material change in the use of any such structures or other land.  

6.1.4. Section 4(1):  sets out developments that shall be exempted development for the 

purposes of this Act. 

6.1.5. Section 5(1): If any question arises as to what, in any particular case, is or is not 

development or is or is not exempted development within the meaning of this Act, 

any person may, on payment of the prescribed fee, request in writing from the 

relevant planning authority a declaration on that question, and that person shall 

provide to the planning authority any information necessary to enable the authority to 

make its decision on the matter.  

(4): Notwithstanding subsection (1), a planning authority may, on payment to the 

Board of such fee as may be prescribed, refer any question as to what, in any 
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particular case, is or is not development or is or is not exempted development to be 

decided by the Board.  

6.2. Planning and Development Regulations, 2001 

6.2.1. Article 6(1) of the Planning and Development Regulations, 2001 states that  

“Subject to Article 9 development of a class specified in Column 1 and Part 1 of 

Schedule 2 shall be exempted development for the purposes of the Act”.  

Those relevant to the subject referral include:  

9(1)(a)(i) if the carrying out of such development would contravene a condition 

attached to a permission under the Act or be inconsistent with any use specified in a 

permission under the Act.  

7.0 Assessment 

7.1. Is or is not development 

7.1.1. The Board has been requested to determine if the increase in height of a permitted 

parapet wall is or is not development and is or is not exempted development.  

7.1.2. The first question that must be determined is whether the construction of the parapet 

wall at a height greater than that permitted is or is not development. I note that the 

Planning Authority’s determination did not discuss the question of development, 

instead arriving at the finding that the change in height contravened condition no.1 of 

the permission and therefore was not exempted development. The referrer, in their 

section 5 application to the Planning Authority state that “no development has taken 

place by virtue of the increase in height of the building”.  

7.1.3. In Section 2 of the Planning and Development Act 2000, as amended, the definition 

of "works" includes any act or operation of construction, excavation, demolition, 

extension, alteration, repair or renewal. It is considered that the increase in height of 

the permitted parapet wall is “works” as it is clearly an act of construction, extension 

and indeed alteration of a permitted wall.  

7.1.4. As per section 3(1) of the Act, "development" is the carrying out of any works on, in, 

or under land or the making of any material change in the use of any such structures 

or other land. I am satisfied that the increase in height is works, and that such works 



ABP-300772-18 Inspector’s Report Page 7 of 10 

were carried out on land and therefore constitute “development” as per section 3(1) 

of the Planning and Development Act 2000, as amended.  

7.2. Is or is not exempted development 

7.2.1. As noted above planning permission was granted by the Board for the construction 

of a dwelling on the subject height (PL29S.246883). Drawing no. 3040/25J of that 

application shows a proposed front elevation with a height noted on the south side of 

“5850 approx.”. The Board will note that this measurement is not an overall height, 

as it extends to the underside of a cap on the parapet wall. My scaled measurement 

of the overall height (including the parapet cap) is approx. 6m. As a clarification or 

perhaps a caveat, the drawing states that “Dimensions and layout approximate only, 

to be verified on site, proposed structural alterations to prior approval of structural 

engineer”.  In attaching condition no. 1 to the permission, the Board required that the 

dwelling be completed “in accordance with the plans and particulars lodged with the 

application”, of which drawing no. 3040/25J is one.  

7.2.2. It is the case of the referrer that the dwelling has been constructed with overall height 

of 6.495m – a difference of 0.298m from that permitted.  The referrer states that 

when a 5% flexibility and a 100mm parapet cap are taken into account, the 

difference between the approved (5.850m) height and the constructed (6.495m) 

height is 290mm. Drawing no. CUL-CA-00-ZZ-DR-A-0511-RevB submitted with the 

referral request, shows an overall height of 6.495m but at a scale of 1:100 measures 

as 6.2m.  

7.2.3. The Board will note there appear to be a number of different heights, none of which 

exactly match the drawing approved by the Board (3040/25J), which in itself is not 

definitive – the qualification regarding the stated dimensions, the use of “approx.” in 

the labelling and that the drawings do not scale exactly as presented. Given the 

nature of the query before the Board, these discrepancies could not be definitively 

determined by my site visit. They do however, point to the need for flexibility between 

what is proposed and what ultimately will be constructed. The case made by the 

referrer that during construction accommodations need to be made to address a 

sloping pavement, additional storm water provisions etc, is both understandable and 

credible. Permission granted the Board is based on the principle of acceptance and 

is not a definitive or an exact science by which a developer must be bound to a 

millimetre.  
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7.2.4. In deciding to grant permission for a dwelling with an under-parapet height of 

“approx. 5.850m” the Board was aware that there was a degree of flexibility, given 

the qualification regarding the stated dimensions, the use of the word 

“approximately” when describing the height and the fact that the stated height did not 

extend to the overall height. The Board was satisfied that the dwelling as proposed 

was acceptable.  

7.2.5. I note that under PL24.RL.2606, the Board was asked to consider if an increase in 

ridge height of 304mm was in accordance with the approved plans and particulars of 

a permission for a new dwelling. The Board considered that “the increase in the ridge 

height of a new dwelling house” was “de minimums and would accordingly be in 

accordance with” that permission. The conclusion of the Board was that the “works 

undertaken to the ridge height is exempted development”.  

7.2.6. A similar conclusion was reached by the Board under PL06D.RL2671 that “ the 

overall increase in height of the replacement dwelling by some 0.5 metres compared 

to that which was permitted at Mount Alverno (7.25 metres - ground floor level to 

parapet) is development and is considered exempted development, having regard to 

the limited increase in height of the development as constructed, which is considered 

de minimus,”  

7.2.7. One cannot definitively state the exact deviation from the permitted height, nor is it 

germane to the question before the Board. The dwelling as permitted appears as per 

the drawings approved by the Board. Any increase in height would not be visible to a 

passer-by, nor does it detract from the overall appearance of the constructed 

dwelling. I note the referrers submission that the dwelling as permitted does not 

adversely impact the adjoining properties in terms of overshadowing or sunlight and I 

concur with these findings. I am satisfied that the minor increase in height is not 

material and is in accordance with the decision of the Board under PL29S.246883, 

including condition no. 1.  

8.0 Recommendation 

8.1. I recommend that the Board should decide this referral in accordance with the 

following draft order. 

WHEREAS a question has arisen as to whether the minor increase in 
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parapet height of a two storey dwelling, as constructed over that permitted 

under An Bord Pleanála Reg. Ref. PL29S.246883 is or is not development 

and is or is not exempted development is or is not development or is or is 

not exempted development: 

8.2.  

AND WHEREAS  John McCarthy requested a declaration on this question 

from  Dublin City Council and the Council issued a declaration on the 13th 

day of December, 201 stating that the matter was not exempted 

development: 

8.3. AND WHEREAS referred this declaration for review to An Bord Pleanála 

on the 18th day of January, 2018: 

AND WHEREAS An Bord Pleanála, in considering this referral, had regard 

particularly to – 

(a) Section 2(1) of the Planning and Development Act, 2000, as 

amended, 

(b) Section 3(1) of the Planning and Development Act, 2000,  

(c) article 6(1) and article 9(1) of the Planning and Development 

Regulations, 2001, as amended,  

(d) the planning history of the site,  

AND WHEREAS An Bord Pleanála has concluded that: 

(a) The minor increase in parapet height of a two storey dwelling, as 

constructed over that permitted under An Bord Pleanála Reg. Ref. 

PL29S.246883 is development and is exempted development 

8.4. NOW THEREFORE An Bord Pleanála, in exercise of the powers conferred 

on it by section 5(3)(a) of the 2000 Act, hereby decides that the minor 

increase in parapet height of a two storey dwelling, as constructed over that 

permitted under An Bord Pleanála Reg. Ref. PL29S.246883 is 

development and is exempted development  
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8.5. Gillian Kane  

Planning Inspector 
 
25 June 2018 

 


