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Inspector’s Report  
ABP-304490-19 

 

 
Question 

 

Whether erection of 2 No. Pharmacy 

signs at O' Donnells Total Health, 

Shankill Shopping Centre, Corbawn 

Lane, Shankill, Dublin 18 is or is not 

development, or is or is not exempted 

development. 

Location Shankill Shopping Centre, Corbawn 

Lane, Shankill, Dublin 18. 

  

Declaration  

Planning Authority Dun Laoghaire Rathdown County 

Council 

Planning Authority Reg. Ref. Ref2719 

Applicant for Declaration Lidl Ireland Gmbh 

Planning Authority Decision Is not exempted development 

  

Referral  

Referred by Lidl Ireland GmbH 

Owner/ Occupier O’Donnells Total Health 
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Date of Site Inspection No site visit 

Inspector Colin McBride 
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1.0  Site Location and Description 
 
1.1  The appeal site is located to the north of Shankhill Village. The site is occupied by a 

mixed use development consisting of a two-storey structure and housing a café, 

pharmacy and medical centre. The site is part of a neighbourhood centre that also 

has discount food store and childcare facility. The neighbourhood centre is on a 

triangular site defined by Beechfield Manor to the north, Shanganagh Road (R119) 

to the west and Corbawn Lane to the south east. The vehicular access serving the 

neighbourhood centre is located off Beechfield Manor. 

2.0  The Question 

2.1     Whether erection of 2 No. pharmacy signs (each 750mm x 500mm) on the northern 

and southern elevation of an existing structure is or is not development, or is or is not 

exempted development. 

3.0  Planning Authority Declaration 

3.1  Declaration 

3.1.1  A section 5 declaration was submitted to Dun Laoghaire Rathdown County Council. 

A determination was issued on the 10
th 
of May 2019 with it determined that the 

erection of 2 no. pharmacy signs at O’Donnells Total Health, Shankhill Shopping 

Centre, Corbawn Lane, Shankhill, Dublin 18 is development and would not be 

exempted development. 

3.2  Planning Authority Reports 

3.2.1  Planning Reports 

Planning report (10/05/18): It is noted that the works in question constitute 

development under Section 3(1) of the Planning and Development Act 2000 (as 

amended).  It is noted the signage in question would come under Class 6 of Part 2 of 

the Planning and Development Regulations, 2001. The provisions of Article 9 

(1)(a)(i) was noted where development shall not be exempted if it contravenes a 
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condition attached to a permission under the Act. It is noted that Condition no. 5 of 

permission ref no. PL06D.249380 prohibits the erection of any signage unless a 

grant of permission for such has been acquired. The signage was considered to 

constitute development and is not exempted development. 

4.0  Planning History 

4.1  PL06D.249380: Permission was granted for a mixed use development which 

includes a discount food store and ancillary off licence, cafe, medical centre, crèche 

and all associated site works. 

5.0  The Referral 

5.1  Referrer’s Case 

5.1.1  A referral has been submitted by McCutheon Halley Planning Consultants on behalf 

of Lidl Ireland GmbH. 

• The subject signage is 2 no. pharmacy signs (each 750m x 500mm) and are 

on the northern and southern elevations of a recently constructed structure. 

• The referrer notes that the purpose of exemptions is to avoid controls on 

development of a minor nature and it is noted that this signage is such a type 

of development. The reason attached to condition no. 5 of ref no. 

PL06D.249380 is ‘in the interest of visual amenity’. It is noted that the signage 

in question is modest in scale and unobtrusive. 

• It is noted that the spirit of Condition 5(b) was not intended to de-exmept the 

type of signage subject to this referral and the provision of exempted 

development are applicable. 

5.2  Planning Authority Response 

5.2.1  No response. 
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5.3  Owner/occupier’s response  

5.3.1 Response from O’Donnells Pharmacy. 

• The response is from the occupiers of the structure on which the signage is 

located. 

• It is noted that the regulatory body for pharmacies requires that the business 

is easily identified to the public. The signage in question has been erected for 

such purpose. 

• The owner/occupier notes that their understanding that this type of signage 

normally does not require planning permission. 

 

6.0  Statutory Provisions 

6.1  Planning and Development Act, 2000 

Section 2(1)  

“Works” includes any act or operation of construction, excavation, demolition, 

extension, alterations, repair or renewal and …..”  

 

Section 3 provides definition of Development.  

3(1) In this Act “development” means, except where the context otherwise requires, 

the carrying out of any works on, in, over or under land or the making of any material 

change in the use of any structures or other land.  

 

Section 4 provides for Exempted Development  

4(1) The following shall be exempted developments for the purposes of this act  

(h) development consisting of the carrying out of works for the maintenance, 

improvement or other alteration of any structure, being works which affect only the 

interior of the structure or which do not materially affect the external appearance of 

the structure so as to render the appearance inconsistent with the character of the 

structure or of neighbouring structures.  
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4(2) (a) The minister may by regulations provide for any class of development to be 

exempted development for the purposes of this Act 

6.2  Planning and Development Regulations, 2001 

Article 6 includes provisions under which certain advertisements may be deemed to 

be exempted development.  

Article 9 specifies ‘Restrictions on Exemption’  

9 (1) Development to which article 6 relates shall not be exempted development for 

the purposes of the Act –  

(a) if the carrying out of such development would-  

(i) contravene a condition attached to a permission under the Act or be inconsistent 

with any use specified in a permission under the Act … 

 

Part 2 Class 1 

Advertisements (other than those specified in classes 2, 3 or 5 of this Part of this 

Schedule) exhibited on business premises, wholly with reference to the business or 

other activity carried on or the goods or services provided on those premises. 

 

Conditions and Limitations 

1. The total area of such advertisements exhibited on or attached or affixed to the 

front of any building on the premises shall not exceed an area equal to 0.3 square 

metres for every metre length of such front, less the total area of any such 

advertisements exhibited on the premises but not exhibited on or attached or affixed 

to a building, and in any event shall not exceed 5 square metres. 

2. The total area of such advertisements exhibited on or attached or affixed to any 

face of a building on the premises other than the front thereof shall not exceed 1.2 

square metres and the total area of any such advertisements on such face which 

are illuminated shall not exceed 0.3 square metres. 

3. The total area of such advertisement which are not exhibited on or attached or 

affixed to a building on the premises shall not exceed 3 square metres, of which not 

more than 1.5 square metres shall consist of advertisements which are illuminated. 
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4. (a) No part of any such advertisement which is not exhibited on or attached or 

affixed to a building on the premises, or of an advertisement structure on which it is 

exhibited, shall be more than 2.5 metres in height. 

(b) No part of any such advertisement which is exhibited on or attached or affixed to 

a building on the premises shall be more than 4 metres in height above ground 

level. 

5. Where any such advertisement projects more than 5 centimetres over any public 

road, the sign or other advertisement structure on which it is exhibited shall not be 

less than 2 metres above the level of such road and shall not project more than 1 

metre over such road. 

6. Where any such advertisement consists of a circular sign and projects more than 

5 centimetres over any public road, the diameter of such sign shall not exceed 1 

metre and no other such advertisement shall be exhibited on a sign or other 

advertisement structure projecting more than 5 centimetres over such road. 

7. Where any one or more such advertisements are exhibited on a swinging or fixed 

sign or other advertisement structure (other than a circular sign) projecting more 

than 5 centimetres from any external face of a building, the total area of such 

advertisements shall not exceed 1.2 square metres and the area of any face of any 

such advertisement shall not exceed 0.4 square metres. 

8. No such advertisement shall contain or consist of any symbol, emblem, model, 

logo or device exceeding 0.6 metres in height or any letter exceeding 0.3 metres in 

height. 

9. No such advertisement shall cover any part of any window or door of any building 

on which the advertisement is exhibited or to which it is attached or affixed. 

 

7.0  Assessment 

7.1  The question at issue is whether the erection of 2 no. pharmacy signs (each 750mm 

x 500mm) on the northern and southern elevation of an existing structure is or is not 

development, or is or is not exempted development within the meaning of the Act. 

The signs are located on the northern and southern elevation of a recently 
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constructed mixed use development granted permission under ref no. 

PL06D.249380. 

7.2  Is or is not development 

7.2.1  Firstly the question is whether the works in question constitute development. The 

definition of works under Section 2 of the Act includes any act or operation of 

construction, excavation, demolition, extension, alteration, repair or renewal. The 

definition of ‘development’ under Section 3 of the Act includes the carrying out of 

any works on, in, or under land. The provision of a new signage which is static and 

internally illuminated attached to an existing structure would require a level of 

construction on land and I would conclude that this is development in accordance 

with Section 3 of the Planning and Development Act, 2000 (as amended). 

7.3  Is or is not exempted development 

7.3.1  The second part of the question is whether the works in question is or is not 

exempted development. There are no specific exemptions for the erection of 

advertisement structures set out in Section 4 (1) of the Act, and the works could not, 

in my view, be construed as falling within the definition of “works for the 

maintenance, improvement or other alteration of any structure subject to Section 

4(1)(h) of the Act as they constitute the erection of a new structures. The 

advertisements consist of two identical signs, one on the front elevation (north) and 

one on the rear elevation (south) of an existing pharmacy which is part of a two-

storey mixed use development (medical centre, café, pharmacy). Both signs are 

500m height x 750m in width (I have calculated the area as being 0.21sqm with the 

sign being cross shape with the horizontal portion 0.2m height by 0.750m width and 

the vertical section 0.5m height be 0.2m width).  Article 6 (2) of the Planning and 

Development Regulations, 2001, and Part II of the Second Schedule to these 

Regulations set out the exemptions for advertisements. The relevant Section is 

Class 1, which is outlined above including the conditions and limitations of such. 

Given the dimensions, area and location of the signage on the front and back and its 

location relative to the public road. The signage in this case would fall under Class 1 

and would also conform to the conditions and limitations set out under that class that 

would render it exempted development. 
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7.4  Restrictions on exempted development 

7.4.1  Article 9 specifies ‘Restrictions on Exemption’ under the Planning and Development 

Regulations, 2001 (as amended). Under Article 9 (1) Development to which article 6 

relates shall not be exempted development for the purposes of the Act –  

(a) if the carrying out of such development would-  

(i) contravene a condition attached to a permission under the Act or be inconsistent 

with any use specified in a permission under the Act … 

 

In this case condition no. 5(a) and (b) of the permission granted under ref no. 

PL06D.249380 state the following… 

 

(a) Advertisement and corporate signage shall be as shown on the drawings 

submitted to the planning authority on the 18th day of August 2017, except that the 

elevational signage on the northern (signage type number 5) and eastern elevation 

of the discount food store shall be omitted. The proposed signage to be fixed to the 

projecting canopies of the mixed use building shall be reduced to 3 number signs 

only. Revised drawings showing compliance with this requirement shall be 

submitted to, and agreed in writing with, the planning authority prior to 

commencement of development.  

 

(b) No additional advertisement, advertisement structure, freestanding sign, or other 

projecting elements including flagpoles or banners, shall be erected or displayed on 

the buildings or within the curtilage of the site, unless authorised by a further grant of 

planning permission. 

 

This condition is clear regarding the signage permitted on the development, which 

does not include the signage subject to this declaration. Despite falling under the 

class of exempted development under Article 6 (2) of the Planning and Development 

Regulations, 2001, and Part II of the Second Schedule (Class 1) to these 

Regulations, the provision of Condition no. 5(b) clearly states that “no additional 
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advertisement, advertisement structure, freestanding sign, or other projecting 

elements including flagpoles or banners, shall be erected or displayed on the 

buildings or within the curtilage of the site, unless authorised by a further grant of 

planning permission”. The provision of such signage without the relevant grant of 

permission would contravene a condition attached to a permission under the Act or 

be inconsistent with any use specified in a permission under the Act. The signage 

subject to this declaration falls under Article 9(1) of the Planning and Development 

regulations and shall not be exempted development for the purpose of the Act. 

 

8.0  Recommendation 

8.1  I recommend that the Board should decide this referral in accordance with the 

following draft order. 

WHEREAS a question has arisen as to whether erection of 2 No. 

pharmacy signs (each 750mm x 500mm) on the northern and southern 

elevation of an existing structure is or is not development or is or is not 

exempted development: 

  

AND WHEREAS      Lidl Ireland GmbH requested a declaration on this 

question from Dun Laoghaire Rathdown County Council and the Council 

issued a declaration on the   10th day of May, 2019 stating that the matter 

was development and was not exempted development: 

  

 AND WHEREAS referred this declaration for review to An Bord Pleanála 

on the 20thy day of May, 2019: 

  

 AND WHEREAS An Bord Pleanála, in considering this referral, had regard 

particularly to – 

(a) Section 2(1) of the Planning and Development Act, 2000, as 

amended, 
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(b) Section 3(1) of the Planning and Development Act, 2000,  

(c) Section 4(1)(a) of the Planning and Development Act, 2000, as 

amended, 

(d) article 6(1) and article 9(1) of the Planning and Development 

Regulations, 2001, as amended,  

(e) Parts 1 and 3 of Schedule 2 to the Planning and Development 

Regulations, 2001, as amended, 

(f) the planning history of the site.  

  

AND WHEREAS An Bord Pleanála has concluded that: 
 

(a) the erection of 2 No. pharmacy signs (each 750mm x 500mm) on 

the northern and southern elevation of an existing structure is 

development; 

(b) the works constitute development pursuant to section 3 of the 

Planning and Development Act, 2000; 

(c) the development does come within the scope of Class 1 of Part II of 

Schedule 2 to the Planning and Development Regulations 2001; 

(d)  the restrictions on exemptions outlined in Article 9(1)(a)(i) are 

applicable in this instance. 

  

 NOW THEREFORE An Bord Pleanála, in exercise of the powers conferred 

on it by section 5 (3) (a) of the 2000 Act, hereby decides that the erection of 

2 No. pharmacy signs (each 750mm x 500mm) on the northern and 

southern elevation of an existing structure is development and is not 

exempted development. 
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 Colin McBride 
Planning Inspector 
 
29th August 2019 
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