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Inspector’s Report  

ABP-309512-21 RL 

 

 

Question 

 

Whether the erection of antennae, 

aerials, and support structures on the 

main house and high-level wires 

extending from the roof to the 

currently unauthorised shed and 

antennae poles at the rear of the 

house is or is not development or is or 

is not exempted development.       

Location 12 Stepaside Park, Stepaside, Dublin 

18.     

  

Declaration  

Planning Authority Dun Laoghaire-Rathdown County 

Council 

Planning Authority Reg. Ref. 421 

  

Planning Authority Decision Split Decision  

a) The erection of an antenna fixed to 

the chimney of the house and high-

level wires extending from the rear 

of the house are works that 
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constitute development and are not 

exempted development. 

b) The erection of antennae and 

aerials fixed to the rear elevation of 

the house are works that constitute 

development and are exempted 

development.     

  

Referral  

Referred by Raymond O’Malley 

Owner/ Occupier John Holland 

  

Date of Site Inspection 21st April 2021 

Inspector Paul O’Brien 
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1.0 Site Location and Description 

 No. 18 Stepaside Park, Stepaside, Dublin 18, is a two-storey detached house 

located on the north western side of this residential street.  Stepaside Park is located 

to the north east of the Enniskerry Road and to the south east of Stepaside village.  

This residential development is characterised by similar two-storey detached houses.     

 To the rear of the garden is a large shed/ store/ garden room that stretches the width 

of the garden.  The garden boundary consists of timber fencing.  The houses to the 

rear/ north of the site are elevated at a higher ground level than that of the subject 

site.  

 A number of antennae and aerials were evident at the property on the day of the site 

visit.  These included an aerial attached to a chimney, a large aerial that was similar 

to an uncovered umbrella and was attached to the rear elevation of the house by 

way of a support structure, and there were support structures located to the rear of 

the site and which attached to the aerials/ antennae by way of support wires.  These 

support wires extended the length of the garden and were at a significant height 

above ground level.   

2.0 The Question 

 A question has arisen pursuant of Section 5 of the Planning and Development Act 

2000 as amended as to whether ‘the erection of antennae, aerials, and support truss 

on the main house and the erection of high-level wires linking the wireless 

infrastructure to the unauthorised shed and 2 no. 10-metre-high radio antennae 

poles in the rear garden’ is exempted development.  

 Mr Raymond O’Malley has raised this question, originally to Dun Laoghaire-

Rathdown County Council and subsequently to An Bord Pleanála.      

3.0 Planning Authority Declaration 

 Declaration 

The order as issued by the Planning Authority states: 
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‘The erection of an antenna fixed to the chimney of the house and high-level wires 

extending from the rear of the house are works that constitute DEVELOPMENT that 

is NOT EXEMPTED DEVELOPMENT and the erection of antennae and aerials fixed 

to the rear elevation of the house are works that constitute DEVELOPMENT that is 

EXEMPTED DEVELOPMENT’.     

 Planning Report 

3.2.1. The Planning Authority considered the declaration in accordance with the following 

legislation: 

• Sections 3 and 4(2)(a) of the Planning and Development Act 2000 as amended 

• Article 6(1) and Class 4(a) of Part 1 of Schedule 2 of the Planning and 

Development Regulations 2001 as amended. 

 

3.2.2. A full assessment of the structures – aerials, antennae and support wires was made 

by the Planning Authority Case Officer.  The antennae and aerials attached to the 

rear of the house were considered to be exempted development and that attached to 

the chimney was not exempt as the height exceeded the allowed 6 m under Class 

4(a).  There is no exemption for the provision of high-level support wires.  The 

provisions of Article 9 of the Planning and Development Regulations ‘do not have 

any bearing on the planning exemptions’ as described.   

4.0 Planning History 

 Site History 

P.A. Ref. D20B/0280 refers to a November 2020 split decision, by the Planning 

Authority, to grant permission for the retention of a shed in the rear garden and for 

the refusal of the retention of two x 10 m radio antennae poles for a single reason as 

follows: 

‘The antenna poles to be retained, in combination with the existing supporting 

structures and wirescape on the site, seriously injure the visual amenities of the 

adjoining properties by way of visual clutter and would depreciate the value of 

property in the vicinity. The development to be retained would, therefore, be contrary 
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to the objective ‘A’ zoning of the site and the proper planning and sustainable 

development of the area’.  

This decision was appealed by the applicant to An Bord Pleanála under ABP. Ref. 

308847-20 and no decision has been made/ issued to date.   

 

P.A. Ref. ENF 20520 refers to an open enforcement file – unauthorised development 

relating to the installation of antenna to the roof of the house that may exceed 

exempted development rights and secondly, a shed/ room has been erected which 

may also exceed the conditions and limitations as applied to Class 3 development.      

 

 Previous Board References/ Referrals  

Nothing of direct relevance to this case was found on the database.   

5.0 Policy Context 

 Development Plan  

5.1.1. Under the Dun Laoghaire-Rathdown County Development Plan 2016 – 2022, the 

subject site is zoned A – Residential, with the objective ‘To protect and/ or improve 

residential amenity’.  

 Natural Heritage Designations 

None.   

6.0 The Referral 

 Referrer’s Case 

Ray O’Malley has engaged the services of Kiaran O’Malley + Co. Ltd, Town Planning 

Consultants, to appeal the declaration decision of Dun Laoghaire-Rathdown County 

Council.   

The following points are made:   

• Ray O’Malley owns no.14 Stepaside Park and the amenity of which is subject to 

injurious residential and visual amenity impacts arising from the listed works at 

no.12 Stepaside Park. 
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• The shed and antennae poles in the rear garden of no.12 are not part of this 

referral as they are subject to a first party appeal to An Bord Pleanála. 

• Mr O’Malley agrees with the Planning Authority that the antenna on the chimney 

is development and is not exempted development and also agrees in relation to 

the high-level support wires – development and not exempted development.   

• He disagrees with the Planning Authority that the antennae and aerials fixed to 

the rear of the house are exempted development as they comply with Class 4(a) 

of the exempted development regulations.   

• The planning history of the site is set out. 

• The landowner has erected a number of aerials/ antennae including support 

structures over a period of time.  A number of photographs has been submitted in 

support of the referral.   

• It appears that structures are erected and removed over time to misrepresent the 

extent of unauthorised works that have been on-going on site.   

• It is considered that the development as considered to be exempt by the Planning 

Authority is not in accordance with Class 4(a) as the antenna is not on the roof of 

the house and therefore does not come within the meaning of Class 4(a).  The 

dish/ umbrella type aerial does not comply with Class 4(b) due to it exceeding the 

diameter (1 metre) and there is already a satellite tv dish on the gable elevation 

of the house.   

• Class 4(a) refers only to one antenna, not multiple antennae.  Considers it clear 

that only one antenna is acceptable in terms of Class 4(a), not multiple antennae.  

The change in the exemptions made back in 1994 are quoted. 

• The height of the antenna is clearly more than the acceptable 6 m. 

• The high-level wires do not come within the range of development described 

under Class 4(a) or 4(b).  They do not come within any exemptions. 

In conclusion, it is submitted that all the antennae, aerials and support structures are 

development and are not exempted development.  It is requested that a referral 

decision be issued that the listed structures are development and not exempted 

development.   
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 Planning Authority response 

None. 

 Landowner response 

None. 

7.0 Statutory Provisions 

 Planning and Development Act, 2000 as amended 

Section 2(1) – Interpretation  

The following are relevant to the subject question: 

 

structure means –  

‘any building structure excavation or other thing constructed or made on in or under 

any land, a part of any structure so defined and  

(a) where the context so admits, includes the land on, in or under which the structure 

is situate …’ 

works  

‘includes any act or operation of construction, excavation, demolition, extension, 

alteration, repair or renewal and, ….’   

Section 3 (1) - Development 

In the Act ‘...‘development’ means, except where the context otherwise requires, the 

carrying out of any works on, in, over or under land or the making of any material 

change in the use of any structures or other land’. 

 Planning and Development Regulations, 2001 as amended 

Article 6. 

(1)     Subject to article 9, development of a class specified in column 1 of Part 1 of 

Schedule 2 shall be exempted development for the purposes of the Act, provided 
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that such development complies with the conditions and limitations specified in 

column 2 of the said Part 1 opposite the mention of that class in the said column 1. 

 

Schedule 2  

Part 1 – Exempted Development – General  

CLASS 4 

(a) The erection of a wireless or 

television antenna, other than a satellite 

television signal receiving antenna, on 

the roof of a house.  

 

(b) The erection on or within the 

curtilage of a house, of a dish type 

antenna used for the receiving and 

transmitting of signals from satellites. 

The height of the antenna above the 

roof of the house shall not exceed 6 

metres.  

 

 

1. Not more than one such antenna 

shall be erected on, or within the 

curtilage of a house.  

2. The diameter of any such antenna 

shall not exceed 1 metre.  

3. No such antenna shall be erected on, 

or forward of, the front wall of the 

house.  

4. No such antenna shall be erected on 

the front roof slope of the house or 

higher than the highest part of the roof 

of the house. 

 

8.0 Assessment 

It should be stated at the outset of this assessment, that the purpose of the referral is 

not to determine the acceptability or otherwise of the aerials, antennae and support 

wires in respect of the proper planning and sustainable development of the area, but 

rather whether or not the matter in question constitutes development, and if so, falls 

within the scope of exempted development.  Likewise, planning enforcement is a 

matter for the Planning Authority and does not fall within the jurisdiction of the Board. 
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The question asked consists of the following: 

‘Is the erection of antennae, aerials, and support truss on the main house and the 

erection of high level wires linking the wireless infrastructure to the unauthorised shed 

and 2 no. 10 metre high radio antennae poles in the rear garden exempt 

development?’ 

 Is or is not development 

8.1.1. Having regard to Section 2(1) and Section 3(1) of the Planning and Development Act 

2000 as amended, it is considered that the erection of aerials, antennae, and support 

wires, as described, is development within the meaning of the act. These works fall 

within the definition of development.      

 Is or is not exempted development 

8.2.1. Development can be exempt from the requirement for planning permission by either 

Section 4 of the Planning and Development Act 2000 as amended, or by Article 6 of 

the Planning and Development Regulations 2001 as amended.   

8.2.2. Class 4 of Schedule 2, Part 1 – Exempted Development of the Planning and 

Development Regulations 2001 as amended, refers specifically to development of 

this nature/ type.  The available information is limited as the referral has not been 

made by the landowner.  From the site visit and available information, it appears that 

the antennae/ aerials are for radio transmission/ receiving of signals.  In terms of 

Class 4(a), therefore, they can be considered as wireless antennae if not for the 

receiving of television signals.   

8.2.3. The wording of Class 4 (a) suggests that an antenna is exempt once it is on the roof 

of the house and does not exceed 6 m above the roof level.   

8.2.4. On the day of the site visit a single antenna was located to the side of the house, 

fixed to the chimney, and extended less than 6 m above the top/ ridgeline of the roof.  

It is noted that in the photographs submitted in support of the referral, the antenna 

appears greater than the allowed 6 metres above the roof, but this was not evident 

on the day of the site visit.   

8.2.5. The second referenced antenna is the dish or umbrella type antenna located to the 

rear of the house and is attached to the rear elevation.  I note the Planning Authority 

report and conclusion, however, I consider that it is more appropriate to assess this 
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antenna under Class 4(b) – as this part of the class refers to ‘dish type antenna’ and 

although not a fully solid dish, its appearance is more akin to such a structure.  I was 

unable to measure the diameter of this antenna, but it exceeds the 1 metre as 

specified under Class 4(b) and is not, therefore, exempt from requiring planning 

permission.  Under Class 4(b), only one such antennae per house can be erected.    

8.2.6. The remaining item(s) referred to in the question are the support wires, which are at 

a high level.  There is nothing in Class 4 (a) or (b) referring to such support 

structures and whilst it is expected that some such structures would be required, the 

extent of these is excessive and cannot be considered as incidental to the main 

works, as in the case of a signal wiring or electricity source. 

9.0 Recommendation 

 I recommend that the Board should decide this referral in accordance with the 

following draft order. 

WHEREAS a question has arisen as to whether ‘the erection of antennae, 

aerials, and support truss on the main house and the erection of high-level 

wires linking the wireless infrastructure to the unauthorised shed and 2 no. 

10-metre-high radio antennae poles in the rear garden’ is or is not 

exempted development within the Planning Authority’s area: 

  

 AND WHEREAS the said question was referred to An Bord Pleanála by 

Kiaran O’Malley on behalf of Ray O’Malley on the 15th of February 2021. 

  

 AND WHEREAS An Bord Pleanála, in considering this referral, had regard 

particularly to – 

(a) Sections 2(1) and 3(1) of the Planning and Development Act, 2000, 

as amended, 

(b) Classes 4(a) and (b), of the Planning and Development Regulations, 

2001, as amended, 
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AND WHEREAS An Bord Pleanála has concluded that: 

• the provision of an antenna to the side of the house but attached to 

a chimney forming part of the roof gable, is development and is 

exempted development as it is less than 6 m in height.    

• the provision of an umbrella type dish to the rear of the house was 

development and is not exempted development due to the diameter 

of the dish exceeding 1 metre,  

• and that as support structures are not listed as exempted 

development, they therefore require planning permission. 

  

NOW THEREFORE An Bord Pleanála, in exercise of the powers conferred 

on it by section 5 of the 2000 Planning and Development Act as amended, 

hereby decides that:  

• The provision of an antenna to the side of the house, the provision of an 

umbrella type dish to the rear of the house and support structures to the 

rear of the garden, are all development.  

• the provision of an antenna to the side of the house but attached to a 

chimney forming part of the roof gable, is is exempted development as it 

is less than 6 m in height.    

• the provision of an umbrella type dish to the rear of the house is not 

exempted development due to the diameter of the dish exceeding 1 

metre. 

• and that as support structures are not listed as exempted development 

in the Planning and Development Regulations 2001 as amended, they 

therefore require planning permission. 
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 Paul O’Brien 

Planning Inspector 
 
14th June 2021 

 

  


